Матка владички одејанија

 

Првото одејание e дизајнирано за блаженоупокениот митрополит Кумановско – Полошки, Кирил. Боите и решението на дизајнот е по пример на македонските носии. Тоа e првиот покомплексен вез кој заеднички го има изработено сестринството, оттаму и името – Матка. Во самиот вез се вклопени Три крста во бесконечност, под кои е поставен мал путир, по примерот на канмената резба на делот од олтарен столб од 6-ти век вграден во манастирската црква. Крстовите имаат едноставна права форма. Деталите во нив се според крстови на омофор на икона на свети Никола.

Везот  на одејанијата е во една основна и детали во златна боја.