Богородични свештенички одејанија

 

Дизајнот за овие одејанија е од моделот Матка, по примерот на македонската носија. Сината боја, како основа, е  ползувана заради изборот на Богородичните икони, кои се дел од ова одејание- со што истото доби нов поинаков изглед.