Приврзок за клуч- Храм Успение Матка

170 ден

 

Приврзок за клуч со ласерска гравура на месинг на одразот на сегашниот изглед на манастирскиот храм посветен на „Успение на Пресвета Богородица“- Матка, препознатлив по својата архитектура.
Храмот е граден во 1337 година по урнек на светогорските храмови, а во форма на стеснет крст со едно кубе. Во самите ѕидови, како сведоштво за постоењето на постар храм, и своевиден приказ на континуитетот на Литургискиот живот, се вградени камени делови од олтарниот иконостас, столбови, пиластри со и без камена пластика сите од IV век.
Самиот храм има централно место во манастирот Матка, и е главно негово обележје.

 

Димензии: 3 x 4cm
Mатеријал : месинг(легура на бакар и цинк)