Нагоричане свештенички одежди

 

Изработката на овие одејанија е направена од комбинација на полиставрион со везени детали според елементи од одеждите од фрескописот на Михаил и Евтихиј во црквата од 11-ти век посветена на свети Георгиј во Старо Нагоричане.

Одејанијата се искомбинирани и со ткаен  полиставрион со нитки срма.