Протатон крст во рамка

1.000 ден


Дизајниран е според крст на конусна купола, која го надвива цилиборумот (столпчестиот покрив) на сребрена Петолебница од 1746г.. На посебен сребрен сад, имајќи го централниот дел на дискот за петолебие, е гравирана иконата на Богородица со Богомладенцот, во плиток релјеф. На контурите на дискот е врежана посветата:„Овој петолебник и припаѓа на Нашата Заштитничка на Кареја на Протатон…“.
Богослужбата на прекршување на петолебието, или „благословување на лебовите, во спомен на Христовото благословување на петте леба, се извршува за време на последниот дел од молитвословијата на чествувањата на Големите празници (Христови и Богородични) или на светителите, кои ,во монашката традиција, се служени со целоноќни бденија.
Крстот е украсен со цветови и изданоци, извезени со срми во нијанси на златна боја. Првично е дизајниран и везен, на мал омофор, за моделот -Протатон.

Димензии: 15 х 20 cm
Боја: златна
Материјал: сатен, срма

SKU: GR3Pt Категории , , , ,