Шолја – Вечност

500 ден

 

Керамичка шолја со ракотворба на мотив „Вечност“, изработена од контурни пасти. Просецот на изработка, подразбира печење за прицврстување и поголема трајност на боите.
Симболот е земен од одеждите дизајнирани според орнаменти од фрескописот при познатиот руски храм „Успение на Пресвета Богородица“ во градот Владимир, Русија.
Станува збор за извонреден споменик на руското градителство изграден во XII век. Самата црква е виртуозно архитектонско достигнување со уникатен, еминентен, живописен фрескопис, со димензии од 300 метри квадратни. Фрескописот е изработен од познатиот иконописец Андреј Рубљов и неговиот ученик монахот Даниел Чорни, кои ја доловуваат сензитивноста и убавината на византиското фреско-сликарство.

 

Димензии:
Материјал : керамика, контурна паста, бои за керамика
Боја на шолја: бела-однадвор, сина-одвнатре
Боја на контурни пасти: златна, сина