Успение на Пресвета Богородица

2.500 ден


Иконата „Успение на Пресвета Богородица“ е подготвена и извезена во контури според фреска од главниот храм во манастирот Дионисијат.
Манастирот Дионисијат е изграден во 1366 г. од свети Дионисиј над огромна карпа на југозападната страна на Атон, и е посветен на Свети Јован Крстител.
Исклучителните фрески во Католиконот (главниот храм), од каде е и споменатата фреска на Успението на Пресвета Богородица, ги фрескописал Зорзес од Крит помеѓу 1546 и 1547 година.

 

Димензии: 21 х 29 cm
Боја: крем, црна
Материјал: сатен, , Gunold Sulky 100% вискозен конец.

SKU: GR2UB Категории , ,