Кулу – кадилниk

10 ден

 

Дизајнот е според дел од носија -волненa ткаенa наметка (слична на тесен тенок килим) која завршува со кратки реси, од Кулу, во во подножјето на Хималаите во Индија. Иако оригиналниот дизајн е од Кулу, истите елементи, со крстови, па дури и со исти бои, се широко користени на македонските традиционални носии и ткаени килими. Ткаењето се практикува во многу делови на светот. Едни од најстарите, се многуте зачувани примероци уште од раната христијанска ера во Египет, и се популарно познати како коптски ткаенини. Традиционалната носија во Кулу, исто, го задржала крстот како значаен дел од својот дизајн низ вековите. Црквата во Индија ја засновал светиот апостол Тома. Поставил свештеници и епископи, и пострадал маченички таму.

 

Димензии:
Материјал : керамика, контурни пасти, акрилна боја
Боја на кадилник: црна
Боја на контурни пасти: сина, црвена, сребрена