Слепче – кадилник

300 ден

 

Ракотворбата е според детали од рачна плитка резба на иконостасот (дело на поранешната копаничарска работилница Емо-Охрид) и еднокрилна врата (дело на Миле Нестор) подготвени и поставени за храмот Успение на Пресвета Богородица- Матка, во 2000 год. Резбата е проект на Васил Илиев кој сите мотиви ги црпи од плитката резба на Слепчанската школа- автентичен стилски израз во резбарството во XIV век, создаден од монасите од манастирот св.Јован Крстител во Слепче.

Димензии:
Материјал : керамика, контурни пасти, акрилна боја
Боја на кадилник: сребрена
Боја на контурни пасти: црна, зелена-акрилна